Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2007 17:42 - Деветашката пещера-абдикация на държавата от природните богатства
Автор: vlado76 Категория: Туризъм   
Прочетен: 20013 Коментари: 13 Гласове:
4

Последна промяна: 03.05.2009 08:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Няколко километра преди Александрово,по пътя Ловеч-Левски пустее една от най-красивите и величествени български пещери-Деветашката.Послужила преди години за вдъхновение в едни от най-хубавите български филми,в това число и "Време разделно".Послужила за склад на държавния резев(все още стоят бетонните площадки,на които са съхранявани нефтени продукти и сирене) сега не служи за нищо.Явно няма финансова изгода да се инвестират пари в природни забележителности,до които не може да се построи хотел и да се възвърнат средствата.Пещерата сякаш е замръзнала във времето някъде преди 1989-та с красотата си...
image

Няма никакви табели или знаци указващи на любознателния турист,че съществува такава забележителност.От гръмкото "Опознай Родината,за да я обикнеш" не е останало нищо.Няма дори и път!Е как да я обичаме тая държава?Път е имало,дори релсов,но през 1999 с помоща на нашите предприемчиви братя роми е поразграбен доколкото да стане неизползваем и издаден за старо желязо.Това е останало сега от пътя...

image

Но като няма път,има пътека.Благодарение на интернет и след като пречетох мнения,че трябва да си алпинист за да стигнеш до нея или да преджапаш река Осъм(не го правете,дълбока е:) намерих описание как да стигна до пещерата.За желаещите да я посетят ще дам кратко описание.По пътя Ловеч-Левски преди Александрово има отбивка за село Деветаки.Около километър по нея е моста над река Осъм.След моста веднага има отбивка вдясно,където може да оставите автомобила си.От другата страна на пътя до моста има коларски път(по поречието на реката),който след това преминава в приятна горска пътечка,отвеждаща ви след 15-20 мин. до входа на пещерата.

image

Това е пътечката...

image

image

А това паметници на "природната забележителност със статут на защитен обект с международно значение".Защитен обект пещерата отдавна не е.От времето когато се е охранявала от близкото военно поделение.В публикация от 2001 в столичен вестник има статия,че Деветашката пещера е обект на иманяри и се руши от тях...




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Полезна статия
16.05.2007 18:23
Написал си полезна статия. Поздравления!

jivotyt.com
цитирай
2. zor4o - Наистина е красиво...
16.05.2007 19:21
А аз си намерих причина да не се разходя до там... Нищо другия път :)
цитирай
3. vlado76 - Най-лесно е да не отидеш някъде;...
16.05.2007 20:06
Най-лесно е да не отидеш някъде;)Иначе пътя не е тежък.4 годишният ми син беше с мен и не му представляваше никаква трудност.Малко е самотно,защото по обясними причини няма наплив от туристи:(
цитирай
4. viovioi - да жалко е, Словения не е много богата държава, но
16.05.2007 20:08
са направили изключителен компелкс в пещерата Постойна.Четох скоро тук в блог.бг.Да се надяваме че нещо ще се промени..
цитирай
5. indreal - Най-неприятното
17.05.2007 10:26
Най-неприятното около Деветашката пещера е миризмата на нафта. Просмукала се е навсякъде. А иначе ако се абстрахираме от държавния вандализъм, превърнал едно подобно грандиозно творение на природата в скалд за гориво, в пещерата все още е останала огромна доза романтика. Освен това в нея има и живот - лично съм виждал прилепи и създания, подобни на скариди във водния участък на пещерата. Е, и лястовиците, разбира се. За останалото се доверявам на входната табела.
Може би най-интересната част от пещерата е водния ръкав, в пъти по-огромен от сухия. В него за съжаление все още не съм ходил, но вярвам, че един ден и това ще стане.
цитирай
6. dragosakos - Страхотна статия!
17.05.2007 13:16
Всъщност.... четейки блоговете на различни хора, виждам на колко много места в България не съм била, а мечтая да обикалям света?!?!!
цитирай
7. анонимен - Devetashkata peshtera
25.05.2007 23:20
Zdraveite vsi4ki,moga da pisha dosta za tazi peshtera,no nqma,prosto vijte snimata mii ot tam.Ako nqkoi iska moje da se svyrje s men za podobni pytuvaniq v Bg,az samiq nqmah nikakva ideq kolko e krasiva stranata ni predi da zapo4na da se zanimavam s katerene,peshternq4estvo i kanioning.skype- Pehlivanoffhttp://www.rockclimbing.com/photos/Sport/Rope_climbing_86494.html
цитирай
8. анонимен - video ot tam :)
30.05.2007 04:20
http://clip4e.com/play_rope_climbing_devetakievata_cave.htm
цитирай
9. анонимен - туризъм
25.05.2008 12:38
Мястото е прекрасно и за да си остане такова дано никога до него не стигне път, а с него и кебапчетата, дами на токчета и господа с БМВ-та. За разлика от близката Крушуна тази пещера винаги ме е зашеметявала не само с мащаба си, но и със спокойствието, което цари там!
цитирай
10. анонимен - младите хора
16.10.2008 17:45
Здравейте ,открих тази пещера благодарение на мои приятели. Заведоха ме там случайно.Прехода до там е много приятен. Когато наближихме пещерата вдигнах глава - и о, боже! Пред мен се издигна ТЯ. Толкова огромна и тайнствена. Вървяхме навътре, чувахме звуците на на прилепите, оглеждахме се на всички страни и не смеехме да говорим. Всички бяхме като омагьосани. Усещането да си там е необикновено. Поглеждаш нагоре и онемяваш. Светлината пронизва от отворите и сякаш ти говори. Поглеждаш напред и въпреки тъмнината сякаш нещо те тегли навътре. Може би това е - това е твоята България. Нека не я забравяме. Заведете там свои приятели, проучете историята на пещерата и я разкажете. Ще се почувствате истински. Знам го - и аз бях там.

цитирай
11. анонимен - невероятна и леко унищожена
04.05.2009 14:04
здравейте вчера посетихме пещерата с моето семейство и приятели УНИКАЛНА е
заслужава си вашето и нашието внимание. За разлика от другите коментари имаше много хора и не беше трудно да я намерим не бих казала че е трудно достъпна с нас имаше и две 5 годишни дечиц така че щом за тях не е проблем за възрасните винаги има оправдания .
Заслужава си въпреки миризмата на нафта .
УНИКАЛНА Е
цитирай
12. анонимен - Заслужава си и то много!
23.06.2009 15:28
Тази събота бях там. Преди да отида съм гледала филми за подобни пещери по National Geographic, но никога не съм мислила, че в България има подобно величествено и красиво нещо. Това не е пещера като всички останали, това е пещера, в която човек изпитва усещането за това колко нищожен е на фона на това, което природата може да сътвори и не ти остава нищо друго освен възхищението и очарованието на всичко, което те заобикаля. Гавра според мен е факта, че такова богатство е оставено на самотек. Наистина няма табела за пещерата нито някой, който да ти разкаже за нея. Остава благодарността към съществуващия интернет и информацията, която можеш да извлечеш от него. Благодаря на всички, които са писали с подробности как да се стигне до това чудо на природата, защото благодарение на тях и аз успях да се докосна до нещо, което трябва да се види и изпита, нещо което няма как да се разкаже или опише. Хубавото е, че освен нас (бяхме групичка) имаше и още много хора, които отиваха или се връщаха от пещерата. На всички, които искат да изпитат непознати чувства и усещания мога само да кажа: ЗАСЛУЖАВА СИ И ТО МНОГО. И ако тръгвайки си от пещерата пътувате в посока противоположна на град Ловеч погледнете отдясно планината, няма как да не видите дупките на самата пещера. Пожелавам на всички, решили да се отбият до там много приятни емоции.
цитирай
13. анонимен - Академичните походи водят до причудливи места
19.05.2010 14:21
Може би и аз, както многото тук няма6е да съм видяла никога тази красота, ако не беше случайността. Гордея се че съм виждала най-величествения водопад в света - Ниагара, а не съм жиждала собствената си страна отблизо.
Стопанската академия в град Свищов организира походи до базата си в село Орешака за отбрана група студенти всяка година. Обиколката включва освен Деветашката пещера и други места, на които малцина българи са стъпвали - например Зелениковския манастир, който е непристъпен за автомобили а в някои случаи и за човешки крак.
Няма да изброявам повече, но мястото определено заслужава внимание и почест :)
Да съхраним българското...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vlado76
Категория: Други
Прочетен: 290107
Постинги: 108
Коментари: 69
Гласове: 981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031