Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2009 09:40 - Доген и ДЗА ДЗЕН
Автор: vlado76 Категория: Други   
Прочетен: 5744 Коментари: 0 Гласове:
7



Доген

(1200-1253)
Дзен-учител. Един от най-видните фигури в японския дзен-будизъм

  ДЗА ДЗЕН

Същността на Дзен-практиката е дзадзен, или „седене“ във „вглъбение“. Въпреки че се корени в древните медитативни практики, дзадзен се отличава от тях — тук липсва обект на съзерцанието или абстрактна концепция, върху която да се съсредоточава практикуващия. Целта на дзадзен е, първо, да се успокои съзнанието — има се предвид всекидневното „маймунско“ съзнание — а по-късно, след дългогодишна практика, да се постигне състояние на чиста, освободена от мисли пробуденост, така че съзнанието да реализира своята собствена Буда-природа. И за разлика от останалите форми на медитация, дзадзен не е просто средство за постигане на някаква крайна цел. „Състоянието дзадзен, само по себе си е просветление“ — е казал Доген. Една минута дзадзен — една минута в състояние на Буда.

 

Освободете се изцяло

от нормалния живот...

и изоставете всичко,

с което сте били обвързани.

Забравете мислите

за праведно и грешно...

и за мисленето изобщо;

заедно с това за просветление.

Забравете всички свои

намерения и мисли.

Това се нарича "Без размисъл".

Ние не медитираме Дзадзен

за целите на просветлението.

Самото седене в медитация -

това също е просветление.

 

Ако не можеш да намериш истината там, където си, къде другаде смяташ да я търсиш?

Просветлението е като луна, отразена във водата. Нито луната се намокря, нито водата се разплисква. Въпреки че светлината й е необятна, луната се отразява във всяка малка локвичка. Цялата луна и цялото небе се побират в една-единствена капчица роса върху стръкчето трева.

Да изучаваш Будизма, значи да изучаваш собственото Аз. Да изучаваш собственото Аз значи да го забравиш. Да забравиш собственото Аз означава да бъдеш просветлен от всичко, което те заобикаля. Да бъдеш просветлен от всичко, което те заобикаля, означава да отхвърлиш собственото си тяло и разум и телата и разума на другите. Просветлението изчезва безследно — и тази безследност продължава безкрай.

Когато рибата плува, тя плува ли, плува и водата няма край. Когато птицата лети, тя лети ли, лети и небето няма край. Няма риба, която да е преплувала водата и птица, която да е излетяла от небето. Когато им трябва малко вода и небе, та използват малко, когато им трябва много — използват много. Така те във всеки момент използват всичко, което има е нужно, и навсякъде се радват на съвършената свобода.

А други сякаш ликуват:
Петдесет и четири години
небето със звезди окичвах.
Сега се хвърлям право в него —
какъв страхотен потрес! - предсмъртни думи на Доген

Когато плавате с лодка и гледате брега, може да ви се стори, че той се движи. Но ако задържите погледа си върху лодката, тогава виждате, че се движи лодката. По подобен начин, когато изследвате света около нас с объркано съзнание, можете да предположите, че природата и съзнанието ви са неизменни. Но ако се концентрирате и се върнете там, където сте, ще ви стане ясно, че не съществува нищо, чиято същност да е неизменна.

Когато родиш дете, трябва да се научиш да бъдеш не само майка, но и дете.

 




Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vlado76
Категория: Други
Прочетен: 290826
Постинги: 108
Коментари: 69
Гласове: 981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930